De herkomst van de initiaties van de Munay-Ki, verantwoording van Alberto Villoldo (overgenomen van de Munay-ki.org-site)
Al duizenden jaren lang voeren mensen over de hele aarde rituelen en initiaties uit. De initiaties van de Munay-ki zijn gebaseerd op de inwijdingspraktijken van de sjamanen van de Inca’s en van de volkeren en culturen uit de pre-Incatijd van de Andes en de Amazone. Ze worden gepresenteerd op de manier zoals ik ze van mijn mentors heb geleerd, helemaal gewist van de sporen van de culturen waar ze vandaan komen. Dit heb ik gedaan uit respect voor de inheemse tradities en om het idee te voorkomen dat Westerlingen traditionele sjamanen of Indianen kunnen worden. Ik bied deze initiaties aan met volle permissie van mijn mentor Don Manuel Quispe, die de last great medicine man, de laatste grote sjamaan was van de Q’ero Inca Natie. Elke fout of afwijking in haar presentatie is absoluut van mij afkomstig.
Deze initiaties zijn niet alleen inwijdingsfasen, maar waarschijnlijk stappen in de evolutie van de mensheid. Terwijl naties vechten voor een stukje grond en oorlogen voeren over een land, moeten wij de wijsheid vinden om vrede te creëren voor alle mensen. Terwijl onze ruimtetelescopen ons beelden laten zien van een immens en onmetelijk Universum, moeten we een menselijk verhaal vinden dat de sterren insluit. En terwijl ons vermogen om de wereld te vernietigen alleen maar groter wordt, worden we geroepen om op te staan en de taak op ons te nemen van het stewardship, het hoederschap over alle schepping.
In essentie, gaan de initiaties over stewardship, over het Hoederschap, Je krijgt ze niet als prijs voor een fantastisch ego of als erkenning van welke prestatie dan ook, en ze maken iemand ook niet tot iemand heel speciaal. Integendeel, ze maken iemand op een unieke manier onbelangrijk. Want alleen dan kun je, vanuit een non-ego houding, waarachtig echt tot dienst zijn.
Tijdens hun bezoeken aan de Verenigde Staten, werd er door de Inca’s nadrukkelijk op gewezen dat de initiaties niet voor ons individueel bedoeld zijn, maar dat ze er zijn om met anderen te delen. Ik heb ervaren dat ze niet zullen opbloeien, mits wij ze op onze beurt weer met veel Munay, met veel liefde, doorgeven aan anderen.
In munay,
Dr. Alberto Villoldo Phd.
Maart 2007