in Nieuws & Inspiratie

Wat als er een snelle en eenvoudige manier zou zijn om je ego los te laten?

‘When the ego dies, the soul awakes.’
~ Mahatma Gandhi ~

Oké. je moet er echt nog wel wat voor doen, maar toch. Hoe fijn zou het zijn als jij in het moment kunt besluiten om je ego los te laten en je niet meer te laten leiden en leven door je gedachten. Wie zou daarvoor gaan? 

Het punt is dat het besluit om je ego los te laten, zo genomen is in je hoofd: ‘Ja, dat is logisch, dat lijkt me heerlijk’. Maar wat gebeurt er daarna vanbinnen? In je onderbewustzijn? In persoonlijke sessies stel ik vaak een vraag en dan vraag ik om daar niet direct antwoord op te geven. Dat is namelijk hoe we getraind zijn. Om als iemand iets vraagt daar meteen op te antwoorden. Liefst een sociaal wenselijk antwoord.

In plaats van te antwoorden vraag ik dan om de vraag te laten resoneren. Te voelen wat er van binnen gebeurt als je jezelf die vraag stelt. Welk antwoord er dan opkomt. Meestal zegt degene met wie ik werk verwonderd, ‘Nee, van binnen voelt het niet zo, van binnen voelt het heel anders!’

Als je je niet bewust bent van dit soort dynamieken, dan kan het volgende gebeuren: met je hoofd zeg je ‘ja, ik wil mijn ego loslaten’, en in de praktijk merk je dat dit maar niet wil lukken. Waarom niet? Omdat jouw onderbewustzijn dat niet wil. En even voor de duidelijkheid: het stukje dat wij dagelijks bewustzijn noemen is slechts het topje van de ijsberg die ons volledige bewustzijn vormt. Met andere woorden, als je niet weet wat daar leeft en aan de gang is, kun je van alles willen en besluiten, maar als dit niet in lijn is met jouw onderbewustzijn, jouw innerlijk, dan is dat niet wat er gebeurt.

Vergelijk het maar met een automatische piloot op bijvoorbeeld een boot. Als kapitein van het schip kun je het roer overnemen en de koers bepalen. Maar laat je het roer los, dan keert het schip terug op de oude, geprogrammeerde koers en vervolgt zijn weg. Zaak dus om je bewust te worden van die auto-pilot en sterker nog te zorgen dat jij degene bent die de auto-pilot opdracht geeft in de richting jij wilt gaan!

Daarom kan het gebeuren dat het hoofd zegt: ‘Ja, dat wil ik’ en dat je merkt dat iets niet lukt. Want het innerlijk zegt: ‘Nee’. Zonder dat jij ervan bewust bent, zegt het ‘Nee, gaan we niet doen, want dat is eng en onzeker en dan weet ik niet wat me te wachten staat’, etc. etc.. Met als gevolg dat jij iets graag wilt, maar merkt dat het niet van de grond komt, niet wil lukken of naar de achtergrond verdwijnt. Onbewust word je geleid door wat er in jouw onderbewustzijn leeft. En onbewust leeft dat wat er in jouw onderbewustzijn leeft, jouw leven. En dat is veelal angst.

Op het moment dat je geboren wordt, staat jouw onderbewustzijn volledig open. Het is nog niet afgeschermd door je analytische brein, wat betekent dat alles wat tegen je gezegd wordt, zo, floeps in je onderbewuste wordt opgeslagen. En wij zeggen nogal wat tegen kinderen. In ‘Wat als er geen angst zou zijn voor de dood?’ >> schreef ik het al: vanaf het moment dat je geboren bent, krijg je voornamelijk te horen dat je op moet passen, voorzichtig moet zijn, dat van alles gevaarlijk is want anders gebeurt het allerergste: dan ga je dood. Met andere woorden die angst voor de dood wordt stevig geankerd in je onderbewustzijn. En als er – bewust of onbewust – angst is voor de dood, dan is er een taak voor het ego, want dat is bedoeld om ervoor te zorgen dat je overleeft.

Een spreekbuis voor jouw onderbewustzijn dus, ook een spreekbuis voor angst. Het ego is dus niet een persoon of een ding. Het is ook niet slecht of niet goed. Het is een mechanisme, een beschermingsmechanisme, een overlevingsmechanisme. Een beetje een uit de bocht gevlogen mechanisme. En daar waar het Hart geworteld is in liefde, is het ego geworteld in angst.

Het ego is erop gericht dat je je veilig en zeker voelt en het heeft houvast nodig anders is er angst en onzekerheid. Hmmmm… best lastig om hieruit te komen, want als je je – bewust of onbewust – niet veilig voelt, is het niet heel vanzelfsprekend om je overlevings- en beschermingsmechanisme los te laten, toch?

En toch kan het. Er zijn alleen wel een aantal dingen voor nodig. Allereerst is het belangrijk dat je je ego gaat zien voor wat het is, een mechanisme. Het is niet wie jij bent. Dus dat je gaat zien en je realiseren dat je je ego niet bent, maar dat je een ego hebt. En dat is heel goed en heel prettig. Het is alleen zaak dat jij het stuur weer in handen neemt en het ego parkeert op de achterbank.

Wil het niet weg hebben, want het is ook nodig! Je hebt je ego nodig, alleen niet aan het stuur, maar om aangestuurd te worden door je Hart, je weten. Het ego is bovendien een creator. In zijn geheelde staat is het bedoeld om uitvoering te geven aan dat wat jij vanuit je Hart wilt creëren. Hoe waardevol is dat? Uit balans is het echter als een angstig kind dat overal om zich heen zoekt, of slaat, op zoek naar houvast. Belangrijk dus om dit te weten. Want in dit weten ontstaat afstand en in afstand ontstaat ruimte en als er ruimte is kun je weer ademen en… het roer in weer in eigen hand nemen. 

Ok, terug naar de stappen: stap 1 weten dat jij je ego niet bent, dan stap 2 de intentie hebben om het los te laten. En dit is nogmaals zo’n vraag waar je misschien in je hoofd een duidelijk antwoord op hebt, maar een antwoord dat van binnen heel anders kan voelen. Om dit antwoord ‘loud & clear’ te ontvangen is het nodig om met je bewustzijn terug te keren in je Hart. Om alle angst die het zicht op je Hart vertroebelt (ego) even voor een moment los te laten, zodat je weer zuiver kunt voelen en van daaruit een zuivere intentie kunt zetten. 

En dat is wat we afgelopen woensdag hebben gedaan in de Volle Maan Meditatie >>. Angst loslaten, stress loslaten zodat je weer contact kunt maken met je Hart en van daaruit de intentie zetten om je ego te transformeren. Een intentie die we vervolgens verder neerzetten in de workshop a.s. zaterdag, ‘De Dood van het ego en de Geboorte van het Nieuwe’. Als je hier echt serieus in bent en een stap in wilt zetten, raad ik je aan om beide te doen. Om de investering hoef je het, zelfs in deze tijd, niet te laten.

Als je eenmaal krachtig en zuiver je intentie hebt gezet, diep vanuit je hart, dan zet je een aantal dingen in werking. Feitelijk zet je het Universum voor je aan het werk. Want het Universum wil niets liever dan dat jij gewoon jezelf bent, punt uit. Zonder alle programmering, zonder al die conditionering, zonder alle mind-control, zonder al die maskers, al die rollen en al die gewoonten. Maar gewoon jij. Puur, als een kind. Zodat je eindelijk kunt doen en zijn wat je bedoeld bent te doen en te zijn in deze bijzondere tijd. 

Want je bent hier niet voor niets, anders was je wel ergens anders. En zolang je je afvraagt, wat nou het doel van het leven is, of wat je hier te doen hebt, dan ben je dus nog niet waar je bedoeld bent te zijn.  

Zodra je bent waar je bedoeld bent te zijn en doet wat je bedoeld bent te doen dan merk je dat onmiddellijk. Daar word je namelijk heel blij van, heel erg blij. Want dat geeft jou de hoogste vervulling in je leven. Tot die tijd heb je dus nog wat te doen. En daar gaat het Universum je bij helpen zodra jij jouw intentie hebt gezet, hebt gekozen voor jezelf en de beslissing hebt genomen je ego los te laten. Dan gaat het Universum voor je aan het werk! Hoe fijn is dat!

Punt is dat het Universum vervolgens alles onder jouw aandacht zal brengen waar jij niet jouw waarheid leeft en niet authentiek jezelf bent. Zodat je je daar bewust van kunt worden en zodat je dat op kunt ruimen. Hoe fijn is dat! Eigenlijk betekent dit dat er, na jouw oprechte intentie een periode van schoonmaak begint. Waarbij het Universum nogmaals alles op jouw pad brengt wat niet vrij is, maar geworteld in angst, overtuiging, dogmatisch denken, etc.. Met andere woorden, er zullen wat heilige huisjes omvergehaald worden. Het mooie is dat je daar niets voor hoeft te doen, dat gebeurt gewoon, dat is de kracht van jouw intentie. De kunst is dan wel om uit de identificatie met je ego te blijven, anders ben je in voor een bumpy ride… 

Het Universum zal namelijk van je vragen om je comfortzone te verlaten. Om uit je gewoonte te stappen en in het onbekende. En daar houdt het ego niet van. Want dat houdt van veilig en zeker en voorspelbaar. Als je dit eenmaal weet en het spel doorziet dan kun je het een stuk makkelijker maken voor jezelf om eruit te stappen, uit de greep van het ego, uit de greep van het denken. In plaats van de strijd aangaan met de dingen die gebeuren, een staat van ontvankelijkheid en openheid creëren. Nieuwsgierigheid misschien zelfs wel. 

Een ontvankelijkheid die alles uitnodigt om gezien te worden, immers: als niets meer vast staat, is alles weer mogelijk. Zodat jij kunt loslaten en transformeren wat niet meer bij je past. Wat je bewust of onbewust hebt geloofd en wat er nu voor zorgt dat je niet jouw hoogste waarheid leeft. Soms voelt het misschien even niet fijn, maar als je weet wat er gaande is en waar deze hobbel voor bedoeld is, dan kun je, als de hobbel eenmaal is genomen en zich vertaalt in meer vrijheid en helderheid die je ervaart, die hobbel misschien zelfs waarderen. Evenals de persoon die die hobbel op je pad bracht. Dan heb je het er op een gegeven moment misschien zelfs graag voor over om een nieuwe hobbel op je pad te krijgen.

Zoals gezegd hebben we dit afgelopen woensdag gedaan in de Volle Maan meditatie. Angst loslaten en heel nadrukkelijk de intentie zetten om ook het ego te transformeren. Jij kunt dit alsnog doen, de link naar de Meditatie tref je onderstaand aan.

A.s. zaterdag pakken we door in de online workshop ‘De Dood van het ego en de Geboorte van het Nieuwe’. De energie is er perfect voor, ook dat schreef ik al. Perfect zodat je extra grote en extra snelle stappen kunt zetten en trust me, the Universe has your back. Want je bent nodig. Jij, jouw authentieke Zijn is nodig, juist nu, juist in deze tijd. Het proces begint al na jouw beslissing.

Ik hoop je zaterdag te ont-moeten.

In liefde
Germaine 🌹

PS. Even de links op een rij

Anderen bekeken ook

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Fill out this field
Fill out this field
Geef een geldig e-mailadres op.

Categorieën

Meer berichten in: Nieuws & Inspiratie
Menu